Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гарантирането на влоговете обсъждат на конференция, посветена на защитата на потребителите

Снимка: БГНЕС
Гарантирането на влоговете в банките ще бъде обсъдено на конференция, посветена на защитата на потребителите. В парламента са внесени две предложения за изменение на законодателството, с което да се осигури по-добра защита на вложителите при евентуални банкови кризи. Вече седмица вложителите в Корпоративна търговска банка имат достъп до парите си.

Едно от предложенията за изменение в закона, внесено от депутати от "БСП лява България", предвижда възможност БНБ да може да осигури пари на Фонда за гарантиране на влоговете при евентуален недостиг. Вчера обаче стана ясно, че ЕЦБ определя това предложение като "заплаха за стабилността на борда и намеса в независимостта на Централната банка". То целеше да се избегне поемането на нов дълг, с който да се попълни недостига във Фонда за гарантиране на влоговете за изплащането на вложителите в КТБ. Другият законопроект е свързан със синхронизиране на текстовете с европейските директиви и въвежда защитени депозити до 250 хиляди лева за три месеца, когато по сметките има пари от обезщетение при застраховка, развод или при продажба на имот. Към момента гарантирани са единствено депозитите до 196 хиляди лева.

Каквито и промени да бъдат направени, те няма да засегнат вложителите в КТБ. Изплащането на техните гарантирани суми започна преди седмица и вече се върнати над 2 милиарда лева.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна