Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

7,2 на сто от българите страдат от деменция


7,2 на сто от българите страдат от деменция и така болестта се нарежда по значимост до съдовите и онкологичните заболявания. Днес и утре столицата е домакин на международна среща на специалисти от Дунавския регион.

Експертите ще представят мрежа за обучение и грижи за пациенти с деменция, посочи доц. Маргарита Райчева  клиничен психолог в неврологичната клиника на Александровска болница. Чрез европейските програми пред новия програмен период у нас ще се създадат дневни центрове за дементно болни в помощ и на техните семейства.

Място, където да отиват пациентите, където близките да ходят и да имат помощ за диагностика и грижи за специалистите, които са най-ангажирани с това. В следващите 1-2 месеца е наша задачата като експерти да разработим към ЕК такъв проект. Този проект ще включва обучение. 

Проектът е на стойност 1,5 милиона евро, посочи проф. Лъчезар Трайков председател на Дружеството по деменция. По програмата за дунавските страни се готви нов проект за включване на съвременните технологии в лечението на деменцията. 

България се намира на едно сравнително прилично европейско място. Що се касае за организацията и реимбурсацията. В момента има 100 процента имбурсация на диагностиката, 50 на сто реимбурсация на лечението. В България знаем, че липсват хората, обучени в спецификата на тези заболявания и затова ще съсредоточим усилията и в тази посока, допълва професор Трайков.

Още по темата за деменцията очаквайте в предаването "Хоризонт до обед". 



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна