Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Промените в Закона за МВР влизат в пленарна зала следващата седмица

Снимка: БГНЕС

Промените в Закона за Министерството на вътрешните работи може да влязат на първо четене в пленарна зала още тази седмица, стана ясно по време на обществено обсъждане в парламента. Представители на синдикатите, обществени организации и специализирани полицейски звена дискутираха най-важните промени в Закона за МВР.

Една от тях предвижда ГДБОП да се върне в МВР. Предлага се още да се върне старият ред, при който с указ на президента се назначава главният секретар на МВР.  С промените в закона се предвижда да се възстанови конкурсно начало при израстване в системата.

Министърът на вътрешните работи Веселин Вучков увери, че няма да допусне сътресения в системата:

Сътресение в стил 14 юли 2013 няма да допусна. Конкурсното начало, което беше ограничено преди пет месеца, естествено, че е необходимо. В момента има конкурси за постъпване на държавна служба в МВР, няма за растеж в кариерата.


Председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР Валентин Попов похвали заложеното конкурсно начало и настоя да се премахне възможността министърът сам да пенсионира служители, които са придобили правото на това.

За първата половина на 2014-а, докато органът по назначаване имаше тая инициатива, по негова инициатива бяха прекратени служебните правоотношения на над 1 200 държавни служители в МВР. По инициатива на самия служител бяха прекратени служебните правоотношения на около двеста служители на МВР, обясни Валентин Попов.

Министър Вучков заяви на свой ред, че е склонен на отстъпки.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени