Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Москов: Промените в здравеопазването да се насочват приоритетно

Снимка: БГНЕС

Предстоящите промени в здравеопазването имат за цел да бъдат насочени пари за лечение на онези заболявания, от които българите страдат най-често. Това обяви в Габрово министър Петър Москов.

Първата задача е ние да приоретизираме, да пренасочим основната част от този ресурс към групите болести, към страданията, които всъщност формират лошите характеристики на живота ни. Това, че децата ни умират средно два пъти повече от средноевропейските. От това, че продължителността на живота ни е по-малка, от това, че прекарваме много по-голяма част от живота си в болест в сравнение със средния европеец. Целта на системата на здравеопазването е всъщност тези показатели - продължителност на живот, детска смъртност, продължителност на живот за здраве, инвалидизация - да бъдат изравнени със средноевропейските. Това са цели, които са достижими в периода до 2020-а година. Изискват съответното финансиране, то е осигурено. Но преди всичко изискват ние да приоретизираме, да пренасочим както човешкия, така и структурния, така и финансовия ресурс към пресрещането точно на тази тенденции. 

Подходът към финансирането на болниците ще бъде променен - от спасяване на затъващите към подкрепа на успешните:

Болниците през следващата година ще имат възможността да получат финансиране, равняващо се на касовото изпълнение на всичко, което са направили през 2014-а година. Това ще даде ясно спокойствие на болниците и възможност наистина да се върви към реализация на цели, а не да се кърпят дупки от недостатъци в бюджетите на приходите на болниците, каза здравният министър Петър Москов. 



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна