Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на Смолян на протест заради изграждането на топлоцентрала

Снимка: Радостина Чернокова

 Жителите на смолянския квартал Устово излизат на пореден протест заради плановете за изграждане на топлоцентрала с биомаса край града.

След митинга пред читалище „Кирил Маджаров“ те се заканиха, че ще блокират възлово кръстовище. Решението бе взето след среща на живеещи в квартала с инициативния комитет в защита интересите на Устово, допълва председателят доц. Христо Гиневски:

На Игнажден от 11 часа митинг пред читалището и след това отиваме на светофарите и спираме движението за Смолян, за Пловдив, за Мадан, за Кърджали, за половин час ще го направим и да покажеме на хората, че това е радикално, но обосновано и разумно действие от наша страна.

Д-р Борис Гаров допълни:

"Бара груп" направиха на Пампорово един семинар с експерти платени от тях, разбира се. Има накрая резюме, ще ви го прочета накратко: "Можем да захраним стотици домакинства в Устово с топлина само на цената на преноса й, което е в пъти по-евтино и екологично от отоплението на дърва. Ако тази полза се осмисли и приеме, съоръженията на електроцентралата дефакто ще доведат до изчистване на въздуха на квартала от финни прахови частици." Това декларира на среща на дискусия в Пампорово Андрей Бъчваров, това е отговорникът по строителството, който отговаря за проекта на ЧЕЗ у нас. "Подобна система на отопление работи успешно в Банско". Това е лъжа! "И на няколко места в България", посочи Бъчваров. И това е лъжа.

Заблуда е, че ще тръгне топлоенергия по града, заяви Георги Пипеланов.

Единствената за мен цел е на "Бара груп"  да произвежда ток и чрез ЧЕЗ да продава, където си иска.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна