Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес е Игнажден

| обновено на 20.12.14 в 09:42

Днес православната църква почита паметта на свети Игнатий Богоносец. Заради вярата си той бил осъден на смърт от римския император Траян.

Според християнските представи, от Игнажден започват родилните мъки на Божията майка, които продължават до Коледната нощ. Според народните обичаи, Игнажден е началото на Коледните и новогодишните празници. Празникът се свързва и със зимното слънцестоене. В селата на община Тунджа и до днес са живи традициите и свързаните с деня поверия.

В село Победа се вярва, че какъвто е първият гост в дома, такава ще е годината, разказва Цонка Атанасова.

По полазника се гадае каква ще бъде годината, какво ще бъде плодородието, берекета, какво ще бъде здравето на стопаните. Тъй като този човек, влиза първи в къщата, се явява много значим. Той бива даряван за благословията си с риза или някаква друга дреха от стопанина. Сяда на трапезата.

В село Ханово също чакат с нетърпение полазника казва Павлинка Георгиева, но през това време спазват всичкоо по обичая:

На Игнажден сутринта рано събираме боклук, палим огън, вземаме една тенекия и започваме с нея няколко пъти да удряме, за да прогоним змиите и гущерите, които от пролетта до късна есен ги има, да се накади целия двор с дима, за да изгоним злите духове.

На трапезата се слага една питка. Трябва да имаме жито и червено вино. Сега е пост и не можем да си позволим месни ястия.  Ядки, плодове - това трябва да сложим на трапезата.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна