Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестиращи от Смолян блокираха кръстовище в знак на несъгласие за изграждането на топлоцентрала

Снимка: Радостина Чернокова

Стотици граждани на Смолян блокираха за половин час възловото кръстовище в квартал "Устово" в знак на протест срещу изграждането на топлоцентрала с биомаса там. Това е втори протест по същия повод. Колони от автомобили се образуваха във всички посоки на главния път за Смолян, Пловдив, Златоград и границата с Гърция. Мария Чиновска от Инициативния комитет в защита интересите на Устово обясни последната констатация на експертите:

Има пропуснати съществени пропуски при издаването на разрешителните на обекта. Нарушени са нормативни изисквания на екологичното и здравното законодателство, както и на Закона за устройство на територията. Най-фрапиращото е местоположението на централата, съобразено изцяло с грубия материален интерес на чужденците от ЧЕЗ и обричащо на обезлюдяване нашия квартал.

Протестът беше подкрепен от жители на съседния квартал "Райково". Във финална декларация недоволните поискаха отмяна на решението по доклада за въздействие на околната среда от Регионалната инспекция по околна среда и води от 2011-та година и изготвяне на обективна оценка на риска за здравето на живущите в квартала. Елена Герджикова, майка на тригодишно момченце, заяви:

Това е Ивайло, едно от двете ми деца. За съжаление, той вече е с бронхиална астма. Родният ми дом е на сто метра от замърсителя, който се строи. Моля ви, спасете го, спасете децата ни! Три деца в махалата са с такива астми.

Кметът на Смолян Николай Мелемов подкрепи протестиращите:

Но ви гарантирам, че ако тези ваши притеснения се случат, аз ще бъда първият с вас, затваряме пътищата, затваряме и кръстовището.

Областният управител Недялко Славов е изискал цялата документация от държавните институции, имащи отношение по проблема. В началото на следващата година администрацията подготвя среща с всички заинтересовани страни.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна