Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общинарите в Елхово искат персонална отговорност за щетите от наводнението

Снимка: БГНЕС

Общинският съвет в Елхово прие единодушно декларация, в която се изразява несъгласие с начина на стопанисване на язовирите "Жребчево" и "Копринка". Съветниците настояват да бъде потърсена персонална отговорност за нанесените щети в района на Елхово.
Повече от две седмици ниските части на Елхово са наводнени. Разливът се смалява, но много къщи и промишлени обекти остават наводнени. Тепърва ще се уточняват щетите и ще се търси финансова помощ от междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане. На последното си заседание местните общински съветници бяха категорични, че някой трябва да поеме отговорност за случилото се. 
В декларация, изпратена до министър-председателя Бойко Борисов, земеделския министър Десислава Танева и министъра на околната среда Ивелина Василева, съветниците поискаха виновниците за критичната ситуация да бъдат наказани.
 Председателят на Общинския съвет в Елхово Николай Тончев обясни:
 Искането ни не е символ, а презумпция подобни поражения да не се случват, както при нас, така и в цялата страна.
След оттеглянето на водата от улиците и зелените площи веднага ще бъде извършена дезинфекция, стана ясно още по време на сесията. Кметът Петър Киров заяви, че ще започне изпомпване от мазетата и приземните етажи, след като водата спадне достатъчно, за да го позволи.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна