Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Психично болен шофьор е прегазил десет души на Коледния базар във френския град Нант

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Психично болен шофьор на микробус е прегазил десет души на Коледния базар във френския град Нант, като се врязал умишлено в тълпата. Това се случва ден след като в Дижон мъж прегази 11 минувачи с викове "Аллах акбар".
Десет души пострадаха, четирима са в тежко състояние след снощния инцидент в Нант трето поред нападение тези дни във Франция.

Микробусът се е врязал в тълпата на Коледния базар в центъра на града, съборил близкия щанд и прегазил хората пред себе си, преди да се блъсне в електрически стълб. Шофьорът си е нанесъл сам няколко удара с нож, но е без опасност за живота.
Нападателят, 37-годишен, е психично болен и известен и на полицията заради дребни престъпления точно като шофьора от Дижон, който в неделя прегази 11 пешеходци с викове "Аллах е велик". Със същия възглас миналата седмица мъж нападна полицейски участък в Жуе ле Тур, ранявайки трима полицаи.
Този път мотивите за атаката са неясни и не изглежда да имат политически или религиозни подбуди, коментира снощи френският вътрешен министър Бернар Казньов. Според психиатри медийният шум около инцидентите може да е предизвикал верижната реакция.
Френският премиер Манюел Валс свика извънредно заседание за сигурността. Между инцидентите "няма връзка", но "безпокойството е основателно" заяви той пред радио "Юроп 1".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна