Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От 2015-а пада задължението да се регистрират новопридобитите автомобили в общините

Снимка: РАДИО ВИДИН

Промените в Закона за местните данъци и такси от началото на следващата година отменят задължението собствениците на новопридобити автомобили да ги декларират в общините. Услугата ще се извършва автоматично от единна информационна система за обмен на данни между Министерството на финансите, МВР и общините. Така ще бъде преустановена практиката на укриване на данъци при придобиването на нови автомобили, а собствениците ще бъдат улеснени при регистрацията на колите.

С промените в Закона за местните данъци и такси от началото на следващата година се променя целият режим на деклариране и определяне данъка върху превозните средства, съобщи Людмила Петкова от Министерството на финансите:

КАТ предоставя информацията на Министерството на финансите. Министерството на финансите я предоставя на общините. Общините определят размера на данъка и го съобщават на съответното лице. С известие, както се съобщава данъка върху недвижимите имоти.

Промяната ще спести време на собствениците, разходи на администрацията и ще подобри постъпленията от налога върху автомобилите. Повече от двеста общини вече ползват софтуера на Министерството на финансите.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна