Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В крайграничната община Болярово обмислят създаването на мобилен стоматологичен кабинет

Община Болярово
Снимка: Община Болярово
Липсата на лекари и особено на зъболекари в крайграничната община Болярово е един от най-големите проблеми за възрастните хора, които живеят в района. За да получат стоматологична помощ, хората трябва да пропътуват между 50 и 100 километра.

Само трима са семейните лекари в крайграничната община, а стоматолозите са двама, като и двамата работят само в общинския център. Единственото спасително звено в боляровското здравеопазване на практика се оказва Центърът за спешна помощ, който е изцяло оборудван и работи денонощно.

Общинското ръководство се опита през последните десет години да привлече  лекари и стоматолози с предложения за безплатно жилище и дърва за огрев, както и финансово стимулиране. Опитите обаче се оказаха напразни.

Сега съществува нова идея, каза кметът Христо Христов:

Имаме една добра идея, за следващата година да заложим един подвижен стоматологичен кабинет. Някъде вече има такива. Не са много инвестициите, около 18-20 хиляди лева са парите, които се търсят. Може би ще се опитаме да направим един такъв, който по определен график са посещава населените места.

В община Болярово живеят около 3000 души, като има полупланински села, в които има по 10- 20 обитатели.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна