Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръководството на МВР ще обсъди със синдикатите проблемите с миграционния натиск по южната ни граница

Снимка: БГНЕС

"Актуалните проблеми пред МВР, свързани с миграционния натиск" ще бъдат обсъдени на среща на министър Веселин Вучков с представителите на синдикалните организации в министерството. В срещата, която е по покана на министъра, ще присъстват политическият кабинет и членове на професионалното ръководство на ведомството.

Министър Вучков допусна, че са възможни промени в полицейската операция на южната ни граница, след пътния инцидент миналата седмица, при който загина граничният полицай Асен Асенов, а 12 негови колеги бяха ранени.

След инцидента най-големият полицейски синдикат поиска оставки в ръководството на МВР и настоя да бъде огласен доклада за условията по границата с Турция, подготвен преди месец. Преди дни председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР Валентин Попов заяви за "Хоризонт", че зад всеки проблем в този доклад има някой, който би трябвало да носи отговорност. Той допълни:

МВР нарушава и Закона за МВР с извънредния труд, който се натрупва покрай тази операция „Граница“. ПТП се случва 12.30 часа през нощта при извозването на дневната смяна. Тази смяна по никой начин не е работила 12 часа, както е по Закона за МВР. Най-напред ще изчакаме прокуратурата. След това ще изчакаме политиците. След това ще питаме още колко деца трябва да останат сираци. Тук вече не става дума и за нормалния социален диалог, нещата излизат извън него. Има загинал служител, има пострадали служители. Искаме  да чуем какви са гаранциите, че рискът това да се повтори е свален до разумен минимум.

До края на януари ще продължи набирането на средства за подпомагане семйството на загиналия граничен полицай на българо-турската граница.

Повече подробности за акцията, инициирана от най-големия полицейски синдикат, може да се открие на сайта на организацията.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени