Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдия Хайгухи Бодикян ще гледа делото за фалита на дъщерните дружества на "Белведере"

Съдия Хайгухи Бодикян от Софийския градски съд ще гледа делото за фалита на двете дъщерни дружества на френската компания "Белведере". Той беше избран със системата за случайно разпределение на делата, след като отвод от казуса си направиха колегите му Румяна Ченалова и Пламен Колев.

Случайният избор в последния работен ден на годината е направен от заместник-шефа на СГС и ръководител на Търговското отделение Иво Дачев. Дачев получи достъп до тази процедура след скандала около избора на съдия-докладчик по делото КТБ, при изясняването на който се оказа, че с компютърната програма в Търговското отделение е работила колежката му Богдана Желявска, шеф на Гражданското отделение. Ченалова, по повод действия на която по делото "Белведере" френският посланик у нас обяви, че в съдебната ни система има гнили ябълки, се оттегли от случая заради започналото срещу нея дисциплинарно производство. Вторият съдия-докладчик Пламен Колев направи същото, но с аргумент, че вече има предубеденост от страна на адвокатите на "Белведере" по отношение на предубедеността на всички съдии от Търговското отделение на градския съд.

Вероятно в началото на следващата година ще стане ясно решението на съдия Бодикян - дали ще гледа делото по същество или също ще се оттегли от него. В случай на отвод следва ново случайно разпределение.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени