Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Белене участва в проекти за над 100 млн. лв., а годишният ѝ бюджет е 7 млн. лева

Трудна и динамична година изпращат жителите на крайдунавската община  Белене. При бюджет от близо 7 милиона лева, в момента общината участва в проекти за над 100 милиона лева, което е сериозно предизвикателство - каза кметът Момчил Спасов:

Стартирахме водният цикъл - 20 километра водопровод, канал и пречиствателна станция за отпадъчни води - проект, който е на стойност около 43 милиона - най-големият проект, който община Белене е изпълнявала някога с европейски средства и най-големият въобще в община Белене повече от 10 години. Друг важен проект, който стартираме и изпълняваме е  проекта за регионално депо, който община Белене изпълнява в партньорство със съседните четири общини - Свищов, Павликени, Левски и Никопол. Завършихме вече проект, финансиран от националния доверителен екофонд за енергоефективни дейности на три ключови сгради в град Белене -медицинския център, болницата и читалищата в Белене. Ние стартирахме и някои други дейности, които не са строителни, например в Белене започна да функционират две социални институции - Центърът за обществена подкрепа и Центърът за социална интеграция и рехабилитация за деца и младежи с увреждания - нещо много важно, от което ние доста време имахме нужда и доста време се борехме, за да стартират такива дейности.

Момчил Спасов допълни, че основният  проблем за община Белене  си остава безработицата. Затова в началото на Новата година общината ще приеме наредба за насърчаване на инвестициите в района.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени