Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двама хирурзи са отговорни в случая с починалото дете в Разград

Снимка: Марина Бенова

Допусната е поредица от грешки в случая с починалото на 28 декември 8-годишно дете в болница "Св.Ив.Рилски" - Разград, съобщи пред БТА директорът на Изпълнителна агенция "Медицински одит" доц. Златица Петрова.

В спешното приемно отделение на болницата детето е било прегледано от лекар, който работи в хирургичното отделение, но не е имал специалност. Той е поставил диагноза "илиус" /чревна непроходимост/ и е назначил допълнителни кръвни изследвания и рентгенография, които са потвърдили диагнозата. Поискал е и консултация с дежурния хирург, който обаче не е направил такава. 

Доц. Петрова подчерта, че състоянието на детето е било спешно и е било необходимо лекарят от спешното отделение и дежурният хирург да направят необходимото за първоначално овладяване на състоянието му. Болницата има договор с НЗОК за всички хирургични клинични пътеки, включително и за деца в спешни състояния. 

Двамата хирурзи са отговорни за тази грешка, като първият е трябвало да предприеме действия по стандарта за подобни състояния, а дежурният хирург е трябвало да уточни състоянието на детето, а не само да го насочи към Варна. Според доц. Петрова двамата лекари са подценили състоянието на болния. Детето е трябвало да се транспортира с линейка, в която е можело да се извърши интубацията. 



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна