Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър облекчи банковите преводи за чужбина

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кипър значително облекчи банковите преводи за чужбина. Новото отпадане на част от ограничителните мерки върху капиталовите потоци е в резултат на постигнатата стабилизация в банковата система в страната.

С новото решение се премахва наложеният праг от 2 млн. евро за плащания и преводи за бизнессделки зад граница, за които се изискваше предварително одобрение от Централната банка на Кипър. Увеличава се и размерът на сумата, която всяка институция и фирма може да прехвърля в чужбина от всяка банка, независимо от целта – тя става 20 000 евро на месец при 10 000 евро досега. На излизащите от Кипър за пътуване в чужбина вече се разрешава да изнасят в брой до 10 000 евро или в чуждестранна валута, досега те можеха да разполагат с 6000 евро.

Постигнат е значителен напредък в справянето с финансовата криза, много важно е да се възстанови доверието на инвеститорите, вложителите и международните пазари в кипърската икономика. Тези основания бяха подчертани в официалното съобщение на Министерството на финансите на Кипър за въвеждането на новите облекчения в капиталовия контрол.

Строгите капиталови мерки в Кипър бяха наложени през март 2013 г. като условие за получаване на спасителния заем от 10 млрд. евро от тройката международни кредитори. Те трябваше да предотвратят масово изтегляне на средства и паника на финансовия пазар. Ограниченията бяха облекчавани постепенно.

Кипър отчита значително стабилизиране на финансовия сектор и положителна перспектива за икономиката на страната. Тя завърши 2014 г. с отрицателна инфлация – от минус 1.4%, след 18 поредни месеца на спад. Тази стойност е исторически рекорд - това е най-ниският процент на инфлация, регистрирана в Кипър от обявяването на страната за независима през 1960 г. През тази година се очаква кипърската икономика да постигне растеж, макар и минимален, от 0.4%, за първи път след годините на дълбоката финансова и икономическа криза.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна