Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Земеделски производители с ведомствени бензиностанции очакват да отпадне разпоредбата за електронно свързване с НАП

Снимка: БГНЕС

Земеделски производители от Силистренска област, които имат ведомствени бензиностанции в стопанствата си, очакват новата разпоредба за електронно свързване на тези обекти с НАП да отпадне. Земеделците смятат монтирането на нивомери и устройства за онлайн отчитане във ведомствените бензиностанции за ненужна инвестиция, която не води до очаквания ефект.

В Силистренска област с ведомствени бензиностанции разполагат кооперациите и големите арендатори. Оборудването на такъв обект с устройство за онлайн отчитане към НАП излиза между 10 и 20 хиляди лева и над 1 500 лева всяка година за поддръжка на системата. Влагането на толкова много пари е абсолютно неоправдано като се има предвид, че горивото се използва изцяло  за собствени нужди, коментират от бранша:

Ние изцяло, на сто процента зареждаме само техника, която работи на полето, и която извършва земеделска дейност. Гориво не продаваме. Категорично заявявам, че при нас не се крадат горива, нито от страна ние да препродаваме на някого, още по-малко от страна на механизаторите, които си вършат работата на полето. Явно много злоупотреби се правят някъде, но аз казвам, че земеделец няма интерес да прави злоупотреби. Това е последното нещо, от което можем да печелим ние като търговци.

Земеделците припомнят, че горивата за селскостопанските машини отдавна се следят от данъчните, защото са длъжни да декларират пред НАП всяко количество гориво, заредено във ведомствените им бензиностанции. Доставчиците на горива също подават такива декларации.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна