Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България и САЩ споделят отношения на стратегическо партньорство

Росен Плевнелиев посрещна лично Джон Кери пред президентството

| обновено на 15.01.15 в 12:10
Снимка: БГНЕС


България и САЩ споделят отношения на стратегическо партньорство. Двете държави са готови да внесат нова динамика в двустранното си сътрудничество, като поставят акцент върху икономическите връзки, енергийната сигурност, върховенството на закона и сферата на сигурността. Това беше общата позиция на президента Росен Плевнелиев и държавния секретар на САЩ Джон Кери, които разговаряха днес на "Дондуков" 2.

Българският държавен глава е поставил акцент върху съдебната реформа и е бил категоричен, че очаква 2015-а да бъде "годината на реформите" у нас, с което институциите да пристъпят към решаването на проблемите в енергетиката, пенсионната система и здравеопазването.

Държавният секретар е потвърдил заявената от президента Барак Обама позиция на САЩ, че стоят твърдо зад всички съюзници от НАТО в контекста на ситуацията в Източна Украйна. Джон Кери е оценил високо приноса на страната ни в мироопазващите и хуманитарните операции в Афганистан и Ирак, както и за изграждането на отбранителния потенциал на НАТО в региона на Черно море, съобщават от пресцентъра на президентството.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери пристигна тази сутрин на своето първо официално посещение у нас. Кери дойде с кортеж, който спря пред главния вход на президентската администрация. Президентът Росен Плевнелиев излезе пред входа да посрещне лично високопоставения гост.

При пристигането си в София късно снощи Джон Кери беше посрещнат от американския посланик у нас Марси Б. Рийс и от директора на Дирекция "Държавен протокол" в Министерството на външните работи на България Атанас Младенов.

Джон Кери е в България по покана на министъра на външните работи Даниел Митов. След срещата си премиерът Бойко Борисов и държавният секретар на САЩ ще дадат съвместна пресконференция около обед в Гранитната зала на Министерския съвет.

Срещу посещението на Джон Кери в България, "Атака" организира протест пред зоната за сигурност. Привържениците на "Атака" носят плакати в подкрепа на Русия и срещу Съединените щати.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна