Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивайло Московски: БДЖ няма да спира повече влакове

| обновено на 16.01.15 в 18:08
Снимка: БГНЕС


В телефонен разговор министрите на финансите и на транспорта са се договорили БДЖ да получи 40-те милиона лева, орязани от субсидията на компанията.

Заради намалената с 40 милиона лева държавна субсидия, БДЖ спря 38 пътнически композиции. От 1-ви февруари от компанията планират да бъдат спрени още 90 влака. Срещу тези решения обаче се обявиха много от пътуващите по спрените линии, които ще загубят възможността да ползват услугата.

Тази седмица в парламента премиерът Бойко Борисов заяви, че няма да позволи да има населени места, които ще останат без железопътен транспорт.

Междувременно парламентарната комисия по транспорт реши министерството на финансите да отпусне на БДЖ орязаните 40 милиона лева, а компанията да не спира повече влакове и да пусне отново в движение спрените 38 влака.

Транспортният министър Ивайло Московски заяви пред журналисти в Народното събрание, че ще бъде ревизирано и решението за спрените вече 38 влака:  

Не, няма да бъдат спирани. При положение че, откакто разговарях с господин Горанов, на база на това, че тези 40 милиона стоят блокирани и не могат да се ползват заради все още недошлата нотификация от Брюксел, неодобрената държавна помощ, а те за да я одобрят има ред изисквания, което ще отнеме време. Намерихме за по-разумно те да бъдат прехвърлени към общата сума на субсидията, ще направят едно постановление на МС и по този начин обявените за спиране следващи влакове - ще отменим това решение и ще ревизираме спрените досега. Може би няма да можем да възстановим в пълен обем тези 38 влака, които са спрени, но така или иначе по оперативен порядък ще си ревизираме това становище и ще успокоим населението.

Постановлението за отмяна на решението за спиране на още влакове от първи февруари ще бъде внесено на заседанието на Министерския съвет в сряда.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени