Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

13 са арестуваните при антитерористичната операция в Белгия

| обновено на 16.01.15 в 14:57
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Белгийското правителство обяви серия спешни мерки за справяне с радикализацията и тероризма, след като тази нощ в страната беше предотвратена мащабна терористична акция.

Общо 12 са спешните мерки, с които излезе федералното правителство, те предвиждат да се разшири обхвата на действията, определяни като терористични, да се използват повече кадри и специални технически средства за следене и подслушване на заподозрени, да се разшири списъкът с престъпления, за които може да се отнема белгийско гражданство. Повече внимание ще бъде отделено и на прането на пари и финансирането на терористичните мрежи, както и на специалното наблюдение над така наречените чуждестранни бойци, които се включват в редиците на джихадистки организации. Разузнавателните и следствени служби ще споделят помежду си повече информация по конфиденциални разследвания, ще бъде въведена система за борба с джихадиската пропаганда в интернет, а в дейностите по гарантиране на сигурността на страната вече ще може да бъде включвана и армията. Някои от тези мерки влизат в сила незабавно, другите - най-късно до средата на февруари.

Белгийският премиер Шарл Мишел обяви, че към момента няма конкретна терористична заплаха за страната, но нулев риск не съществува никъде - затова няма да бъдат пестени сили и средства за справяне с терористичните заплахи. Шарл Мишел ще поиска и общоевропейски мерки срещу тях.

Общо 13 са арестуваните при проведената тази нощ в Белгия антитерористична операция. По време на нея са били извършени и 12 претърсвания в различни части на страната, при които са открити оръжия, мобилни телефони и радиостанции, фалшиви документи и голяма сума пари, съобщи говорителят на Федералната прокуратура Тиери Верт

Операцията беше насочена към разбиването на терористична клетка и на нейната логистична мрежа. Разследването ни установи, че тази група е била на път да извърши терористични атентати и е целяла убийства на полицаи на публични места и в полицейски участъци, заяви Тиери Верт.

Все още е в ход идентификацията на двамата джихадисти, убити снощи във Вервие, посочиха от прокуратурата, като отказаха всякакви подробности за тях. Заради продължаващото разследване не беше съобщено и каква част от 13-те арестувани са се завърнали от Сирия.

Операцията не е била международна, а на белгийските власти, каза още Ерик ван дер Сипт, като отново отрече връзка с атентатите в Париж. В рамките на тази операция обаче има и двама задържани на френска територия.

Най-много от арестите – девет, са извършени в брюкселския квартал с преобладаващо арабско население "Моленбеек". Там са били проведени и шест от обиските.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна