Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пореден протест на гарата в Бойчиновци заради спирането на влакове

| обновено на 18.01.15 в 13:11
Снимка: Петко Котларски

Десетки жители на Бойчиновци протестираха днес на гарата в града срещу спирането на пътнически влакове от и за Монтана. Хората настояват да се спре дългогодишното съсипване на железопътния транспорт, който е изключително важен за региона.

Около 70 деца от Бойчиновци на възраст над 14 години ежедневно ползват обедните пътнически влакове, за да отиват и да се връщат от училище. Спирането им затруднява лечението на хора с тежки заболявания, които използват най-евтиния транспорт, за да посещават здравни заведения в региона. Ощетени са и още десетки жители на община Бойчиновци, които работят в Монтана. Протестите ще продължат, докато движението по линията бъде възстановено реално, а не на думи, обяви един от организаторите Галя Здравкова

Настояваме да бъдат върнати и пътническите влакове, които обслужват учениците ни втора смяна. Не вярваме на думите на политиците. Вярваме на очите си и ще спрем да протестираме едва когато видим отново нашите влакове на гарата. 

На протестния митинг беше огласена декларация от името на жителите на общината, в която те настояват да бъде спряно редуцирането на броя и състава на влаковете и да се оптимизират железопътните връзки.

Вчера няколко хиляди се събраха по гарите в Горна Оряховица, Карлово, Пловдив, Варна и Централна гара в София.

Синдикатът на железничарите обяви, че не се отказва от протестите въпреки уверенията на министъра на транспорта Ивайло Московски, че решението за спиране на пътнически влакове ще бъде преразгледано. Стана ясно, че 90-те влака, набелязани за спиране от 1-ви февруари, ще продължат да се движат. Все още обаче няма пълна яснота какво ще стане с 38-те линии, спрени на 12-и януари.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна