Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Комисията по петиции към ЕП ще разгледа жалба на граждани срещу „Топлофикация-София“

Снимка: БГНЕС

На 27-и януари Комисията по петиции към Европейския парламент ще разгледа жалба на недоволни граждани срещу „Топлофикация-София“.

Петицията, подкрепена от 80 души, е внесена в ЕП от един от лидерите на февруарските протести в началото на 2013-а година Дончо Дудев. В колективната молба се посочва, че "Топлофикация-София" и други подобни дружества у нас нарушават правата на потребителите. Като пример се посочва невъзможността на абонатите да сключват индивидуални договори с дружествата.

Всяка стока донякъде е на продавача, отнякъде става собственост на купувача. Там, където стоката си сменя собствеността, там трябва да има договор, обясни Стоян Грозданов, един от участниците в протестите срещу "Топлофикация-София“.

Измервателната система не отчита реалното потребление на топлоенергия, пише в петицията: Те са три количества - топлата вода, второто е за имотите с какво се отопляват и третото е незаконната сградна инсталация. И трите са напълно производни.

В колективната молба до Комисията по петиции са атакувани още прогнозното потребление и изравнителните сметки, коментира Стоян Грозданов: Когато плащаш нещо предварително, което не е ясно колко е, ти всъщност спонсорираш фирмата, но по-скоро я кредитираш.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна