Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лавров: Спряхме "Южен поток" заради дискриминационното отношение на ЕК

| обновено на 21.01.15 в 13:18
Снимка: БГНЕС

Проектът "Южен поток" беше закрит заради дискриминационното отношение на Европейската комисия, заяви руският външен министър Сергей Лавров. По думите му, вече има интерес в Европа към алтернативния проект "Турски поток":

Има много примери, когато Европейската комисия е правила изключения от Третия енергиен пакет, но на България подобно нещо беше забранено. Сега ще предложим алтернативен проект - "Турски поток", към него вече проявяват интерес в Европа и се водят конкретни дискусии и обсъждания. Разчитам , че той ще бъде реализиран и ще повиши енергийната сигурност в Европа, като я защити от проблемни транзитьори. 

Русия ще направи всичко възможно за намиране на решение на кризата в Украйна, подчерта още Лавров. Руският първи дипломат посочи, че Москва не иска нова Студена война и Западът няма да успее да изолира страната. Според Лавров речта на американския президент Барак Обама е показала, че Съединените щати не искат да бъдат първи сред равни, а да доминират в света:  

Вчерашното послание на президента Обама показа, че в центъра на американската философия стои само едно нещо - ние сме номер едно и всички останали трябва да признаят това. Това обаче не е особено съвременен подход и не отговаря на сегашната реалност. Той показва, че Съединените щати искат да доминират в света, а не да бъдат първи сред равни.

Сергей Лавров отбеляза предизвикателно, че Вашингтон не може да реши сам нито един проблем и е принуден да прави коалиции. 



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна