Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министерството на отбраната настоява за проверка на доставените спорни германски парашути

Министерството на отбраната няма да позволи компромис с със сигурността на българските войници. Това посочват от ведомството по повод отказа да приемат доставка от парашути от германска фирма. Заради проблема военната прокуратура е образувала досъдебно производство. 32- та парашута не са приети от комисията, заради отклонения от техническите спецификации. Оспорено е спазването на размера и формата на парашутите, става ясно от съобщението на министерството. Но техническият директор на германската фирма  заяви пред bTV, че парашутите отговарят на заданието. Според бившия военен министър Валентин Радев няма как проблемът да е в министерството на отбраната. 

Администрацията в лицето на дирекция "Инвестиции в отбраната", на съответния заместник-министър - не могат да направят такава голяма грешка. Търговете се правят от инвестиции в отбраната, проверките и спецификациите, при това техническите се правят от Института по отбрана. Освен това, с тези парашути германските се лети, те се ползват.

Тази седмица е имало и среща с представителите на германската фирма. Министерството е казало, че няма да позволи компромис със сигурността на българските войници и е предложило, за да се докаже съответствието с изисканите параметри, Институтът по отбрана да направи съответните проверки. Цената на германските парашути е около 277 500 евро с ДДС.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени