Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ден за размисъл в Гърция преди парламентарните избори

Снимка: БГНЕС

Огласеният през седмицата план на Европейската централна банка за стимулиране на икономиката в еврозоната, чрез изкупуване на държавен дълг, се превърна в основна тема на политиците в Гърция. Сондажите за утрешните парламентарни избори в южната ни съседка сочат победа на крайната левица СИРИЗА, която иска да предоговори споразуменията с международните кредитори.

В последната вечер на предизборната кампания, гръцкият премиер Андонис Самарас предупреди избирателите за риска от това на власт да дойде радикалната левица.

Развитието на страната и на Европа минава през плана "Юнкер" и плана "Драги", но, когато в Европа валят пари, СИРИЗА ще държи чадър. Господин Алексис Ципрас подкопава страната и нейното бъдеще, защото, условие за закупуване на държавни облигации от страна на ЕЦБ е да приключим преговорите по меморандума. СИРИЗА няма да промени Европа, както арогантно твърди, тя ще настрои цяла Европа срещу Гърция, заяви Самарас.

Четири нови социологически проучвания дават на крайната левица стабилна преднина - от 4 до 9 пункта пред управляващата "Нова демокрация". Сондажите обаче не са категорични дали ще събере абсолютно мнозинство за еднопартиен кабинет. Ето защо, в речта си на остров Крит, лидерът Алексис Ципрас се обърна към колебаещите се 10 процента избиратели:

Искаме нашият първи шанс и го искаме изцяло. На половин крачка сме от пълната независимост. Това не е арогантност. Силният мандат ще ни позволи да изпълним програмата си, без да бъдем изнудвани от други партии.

Гръцките работодатели и бизнес призоваха за коалиционен кабинет. В интервю за БНР председателят на Атинската индустриална камара Константинос Михалос заяви, че СИРИЗА ще се съобрази с тройката кредитори, въпреки предизборните си обещания.

Има много предимства на коалиционната програма. Най-малкото, така Ципрас ще има извинение, че прокарва непопулярни мерки, които може да препише на своя коалиционен партньор. Ако не събере 151 депутатски места, СИРИЗА може да се коалира с дясноцентристката партия "Путами", в превод "река", на телевизионния журналист Ставрос Теодорокис или националистическата - "АНЕЛ - Независими гърци". И двете формации критикуват крайната левица, но изрично не са отхвърлили варианта за съвместно управление.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна