Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Гърция се провеждат предсрочни парламентарни избори

| обновено на 25.01.15 в 11:44

При безпрецедентен международен интерес преминават днешните предсрочни парламентарни избори в Гърция. Очакванията са те да доведат на власт радикалната левица СИРИЗА, която се обявява срещу строгите мерки за икономии и иска прегодоговаряне на условията за външния дълг на страната.

Общо 9,8 милиона гласоподаватели избират 300 депутати. 22 партии се състезават за гласовете на хората. За да влезе в новия парламент, всяка формация трябва събере минимум 3 на сто подкрепа.

Радикалната опозиционна левица увеличава електоралната си подкрепа, според директора на социологическата агенция ГПО Андонис Папрагирис: СИРИЗА засега събира 33,4%, а Нова демокрация 26,7 на сто.

Гърция не може да си позволи повторни предсрочни избори, нито Европа, казва в интервю за "Хоризонт" от град Кавала кандидатът за депутат от СИРИЗА Йоргос Карачобанис. Посланието на гърците ще е толкова силно, че няма да се налага да обсъждаме сценария за коалиция. По-близо сме до абсолютното мнозинство, отколкото предполагате.

Колкото по-малко партии влязат в парламента, толкова по-големи са шансовете на Алексис Ципрас да управлява самостоятелно със 151 депутати, обясняват социалозите: В следващия парламент е има 7 или 8 партии. Трябва да видим колко няма да минат 3-процентната бариера и какви гласове ще съберат.

СИРИЗА твърди, че иска да запази Гърция в еврозоната, но тревожи финансовите пазари с изявленията си, че няма да изпълнява плана на кредиторите за строги икономии. Левият кандидат Йоргос Карачобанис потвърди: "Тройката" в понеделник сутрин вече няма да е валидна за нас в Гърция. Народът в неделя ще даде ясен сигнал, че отхвърля меморандума.

Хората на Ципрас разчитат на 10-те процента колебаещи се гласоподаватели, за да спечелят с мнозинство. Проучванията обаче сочат, че част от този вот може вместо това да отиде при неонацистката партия "Златна зора".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна