Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството подготвя данък върху финансовите операции на капиталовия пазар

Намерението е част от приоритетите в данъчната програма на кабинета в следващите три години. Според експерти, ако това се случи, то би довело до двойно оскъпяване на сделките.

В момента, финансовите операции на капиталовия пазар не се облагат. Ако това се промени, от решението ще бъдат засегнати както индивидуалните участници на пазара, така и бизнесът, твърди инвестиционният консултант Камелия Лазарова. "Клиентите на инвестиционните посредници, които търгуват на капиталовите пазари, биха понесли тежестта от този данък".

В същото време ползите за бюджета биха били манимални. "Ако намерението е да се търси някаква синхронизация с някои от страните в Европа, може би говорим за данък от порядъка на нула цяло и един процента от размера на всяка финансова транзакция. Данъкът, който би се събрал, би бил под един милион лева. Реално, самото прилагане на данъка може да излезе по-скъпо на държавата, отколкото приходите, които биха се понесли."

Експертите предупреждават и за друго- дори сделката ви да не е печеливша, тя пак ще се облага с данък. "Ние бихме платили данък и когато купуваме съответната ценна книга, и когато я продаваме, макар да я продаваме на загуба."

Инвестиционният консултант Камелия Лазарова за новия данък в програмата на кабинета.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна