Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП смята, че докладът на ЕК е очаквано критичен, според ГЕРБ с него се гласува доверие на кабинета

| обновено на 28.01.15 в 15:31
Снимка: БГНЕС

С доклада на Европейската комисия (ЕК) се гласува доверие на правителството, коментираха управляващите от ГЕРБ. От своя страна, други партии в парламента определиха като смекчени критиките в документа. Има очаквания, че новоприетата съдебна стратегия е шанс новото правителство да проведе необходимите реформи.

ГЕРБ отчетоха само позитивните оценки от доклада и видяха в това призив за общи усилия, за да се реализира съдебната реформа и да се стартира премахване на мониторинга за страната ни. Цветан Цветанов:

Това, което виждаме днес, има кредит на доверие, който се дава към днешното стабилно управление, а когато има стабилно управление, биха могли да бъдат реализирани и съответните законодателни промени.

За ГЕРБ е особено важно усилията да се насочат към борбата с корупцията по високите етажи на властта.

Радан Кънев от Реформаторския блок не скри, че очакванията са били за по-остри критики в доклада:

Положението в българското правосъдие е много тежко, а докладът е смекчен, защото показахме консенсус по стратегията за съдебна реформа.

Подобно мнение изрази и Красимир Каракачанов от Патриотичния фронт:

Ако погледнем доклада, той е доста по-благоприятен от това, което се очакваше.

От опозицията отчетоха приноса си за подкрепа на Стратегията за реформи в съдебната система, което е повлияло на тона на доклада.

Лидерът на ДПС Лютви Местан оцени доклада като изключително обективен. Той увери, че движението ще работи за това в най-близко бъдеще наблюдението да бъде снето от България.

Движението за права и свободи има политическа отговорност и зрялост да прочете този доклад, да го улови като дух и като конкретика и да даде своя принос за изпълнение на препоръките.

Според БСП докладът е очаквано критичен. Левицата споделя общата констатация в него, че напредъкът на реформите в съдебната система е бавен. Депутатът от "БСП - лява България" Чавдар Георгиев подчерта, че докладът е повод за анализ на съдебната система, тъй като БСП като опозиция е подкрепила стратегията за реформи в съдебната система: 

Като цяло ние оценяваме доклада като навременен и призоваваме всички държавни органи и управляващата коалиция, в консенсус с други политически сили, да набележат мерки, които ще доведат до подобряване на съдебната система и изобщо утвърждаване на върховенството на закона. 

АБВ се въздържаха от коментар на този етап, а лидерът на "Атака" Волен Сидеров определи документа като формален:

Това са формални документи, никога не се казва нещо по същество. 

Целият репортаж, излъчен в предаването "Нещо повече", можете да чуете в звуковия файл.






Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени