Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До момента не е поискан откуп за задържаните в Судан българи

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Към момента не е поискан откуп за шестимата български хуманитарни работници на ООН, които са били задържани в понеделник от бунтовници в южната част на Република Судан. Източници на "Хоризонт" потвърдиха, че е установен контакт с групировката "Суданско народно-освободително движение - Север", която държи сънародниците ни.

Хеликоптерът на българите е превозвал хуманитарна помощ на Световната продоволствена програма на ООН и се е приземил неочаквано преди два дни в района на град Кадугли, столица на размирната суданска източна провинция Курдофан. Българската транспортна авиокомпания - собственик на машината е "Хели еър", която изпълнява от години договори за хуманитарни операции на ООН в Судан. По информация на "Хоризонт" хеликоптерът не е бил свален от бунтовниците, а се е приземил контролирано поради все още неизвестни причини.

Шестимата български хуманитарни служители са в добро здравословно състояние и ООН работи за тяхното безопасно и бързо освобождаване, каза за БНР говорителят на световната продоволствена програма за Судан Амор Алмагро.

Министърът на външните работи Даниел Митов заяви в кулоарите на парламента, че няма причини да се смята, че става дума за отвличане:

Не става въпрос за плен в случая. Хората от ООН, ангажирани с преговорите за тяхното освобождаване, ние сме и в контакт с тях. Поддържаме непрекъсната връзка и когато имаме повече информация, ще ви кажа.

Имената на шестимата българи не се съобщават.

Преди пет години отново екипаж на същата българска фирма беше заловен в суданската провинция Дарфур и после освободен след 175 дни преговори. Тогава обаче самоличността на похитителите остана анонимна.

В сегашната ситуация от самото начало се знае, че хуманитарният екип на ООН е задържан от бунтовническото "Суданско народно-освободително движение - Север", което е обявено за незаконно от правителството в Хартум. То има политически искания и воюва със суданската армия от 2011-а година насам.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна