Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В парламента на Италия се провежда първо гласуване за президент на страната

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В парламента на Италия ще се състои първият вот за избор на нов президент на страната. Гласуването е тайно и в него участват над хиляда души, от които 630 депутати, 315 сенатори, 6 пожизнени сенатори и 58 регионални представители. Според Конституцията за държавен глава е възможно да бъде избран всеки италиански гражданин, навършил 50 години, ползващ се от граждански и политически права.

Вотът за президент има своите особености държавният глава може да бъде избран с две трети от гласовете при едно от първите три гласувания. Ако това не се случи, от четвъртия вот нататък е достатъчно абсолютно мнозинство, равно на половината от гласовете плюс един, или 505 гласа.

Управляващите демократи могат да разчитат на общо 443 потенциални гласа. Нужни са още 62-ма избиратели от друга партия – вероятно "Форца Италия” на Берлускони, за да могат да реализират своята кандидатура при четвъртото гласуване. Заради това задачата, която премиерът Матео Ренци постави пред демократите, е първите три пъти да пуснат празна бюлетина. Същото смятат да сторят от "Форца Италия" и нейната дъщерна  "Нова дясноцентристка партия".

Кандидатът на демократите официално се пази в тайна, но се спряга името на бившия министър и конституционен съдия Серджо Матарела. Движението "Пет звезди" е за Романо Проди, който е неудобен за Ренци, а други политически сили подкрепят също бивш премиер Джулиано Амато.

Влияние на вота по традиция ще окажат така наречените "нечестни стрелци” избиратели, които не гласуват за договорената от дадена партия или коалиция личност.

Резултатът от гласуването, което е следобед,  ще стане известен късно тази вечер.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени