Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна работата по проект, свързан с местата на памет за националноосвободителните борби

Експерти от Института по етнология и фолклористика на БАН и Регионалния музей в Русе започнаха съвместна работа по проект, свързан с местата на памет за националноосвободителните борби.

Проектът има за цел да анализира местата на памет за личности и събития от националноосвободителните борби до 1878 година, като проследи етапите и начините на тяхното конструиране като национални светини и като изследва ролята й в поддържането на поредица от ритуални практики на честване и възпоменаване. Ръководител на екипа е доцент Николай Вуков от Института по етнология и фолклористика, който обясни и целите на работата:

Трябва да се опишат националните места на памет, както и историята на тяхното възникване и функциониране, да се съберат и систематизират сведения за националните герои от освободителните борби и свързаните с тях места на памет и да се създаде един справочник за паметта на националните герои, начинът, по който тя е възникнала и функционализирала през тези места.

Изследванията ще продължат две години, след което ще бъдат издадени две книги за гражданските церемониали и ритуали и за местата на памет за националноосвободителното движение.

В рамките на проекта ще се изготви туристическа карта, която ще представи проектните резултати до широка аудитория.

Предвижда се първите събрани резултати да бъдат представени на туристическото изложение "Уикенд туризъм" в Русе през май 2015 година.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна