Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почина президентът Желю Желев

| обновено на 30.01.15 в 15:28
Снимка: БГНЕС
На 79-годишна възраст почина президентът Желю Желев (държавен глава 1990-1997). 

Един от най-изявените дисиденти, доктор Желю Желев е първият демократично избран президент на България. На 3-ти март тази година той щеше да навърши 80 години. Роден е в село Веселиново, Шуменско, завършва философия в СУ "Климент Охридски", изключен е от БКП като антимарксист през 1965-а година и за кратко остава без работа по политически причини. През 1974-та година защитава дисертация и става кандидат на науките, година по-късно започва работа като научен сътрудник в Института по култура. През 1982-ра година е отпечатана книгата му "Фашизмът", по-късно забранена за разпространение, но преведена на десет езика. Шест години по-късно д-р Желев създава Съюза за гласност и преустройство. До 10-и ноември 1989-а е обект на преследвания и е един от най-изявените дисиденти у нас. 
След 10-и ноември Желю Желев се включва активно в обществено-политическия живот в страната и е един от основателите на Съюза на демократичните сили (СДС), председател на координационния му съвет. Желев става депутат във Великото народно събрание, а в началото на 1992-ра година е избран за първия президент на България след демократичните промени у нас. Заема поста до 1997-а година. 

След приключване на мандата създава фондация "Доктор Желю Желев", автор е на десетки книги и носител на държавни престижни отличия.

Д-р Желев е председател на Балканския политически клуб, основан на 26-и май 2001-ва година по негова идея. В Учредителното събрание под мотото "Да европеизираме Балканите" тогава участват президентите Йон Илиеску, Сюлейман Демирел, Емил Константинеску, Киро Глигоров, политически лидери от Босна и Херцеговина, Гърция, Албания, Македония, Турция.

Само преди три дни д-р Желев участва в Съвета на президентите заедно с Росен Плевнелиев, Петър Стоянов и Георги Първанов. 

Звукова картина от митинга на 10-и декември 1989-а година и част от речта на президента Желев по време на икономическата криза можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна