Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Танев е против усложняването на матурите

Тодор Танев

Министърът на образованието Тодор Танев заяви, че е против усложняването на матурите. Възможно е обаче да бъдат въведени изпити по обща подготовка на кандидат-студентите. Матурите няма да бъдат по сложни през тази учебна година, категоричен е образователният министър. Ще бъдат по индивидуализирани и насочени към мисленето на учениците:

Няма да бъдат по трудни, а ще бъдат по адекватни, трябва да бъдат по индивидуализирани, с повече мисъл в тях и ще хващат много по-голям спектър от деца, разбиращи от различни области в подобласти на една област.
Тодор Танев обясни още, че се обмисля идея  да бъде въведен тест по обща подготовка, който да е решаващ при влизането във висше учебно заведение.
Аз съм против по-сложните матури, но ако законът за висше образование, който трябва да бъде реформиран, изисква от матурите да представляват форма на влизане в учебните заведения, то може да помислим за нещо подобно на не матура, а това, което са примерно изпитите в американските висши учебни заведения по обща подготовка, един вид да замерват IQ на кандидатите за студенти, но това няма общо с матурите.
Обсъжда се и възможността през следващата учебна година към всички 13 предмета, между които учениците избират за втората си задължителна матура, да се добавят и други като музика, за да се улесни изборът им.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна