Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Началникът на свиленградската митница остава в ареста

Тодор Караиванов

Хасковският окръжен съд остави в ареста началникът на митница "Свиленград" Тодор Караиванов. Той беше задържан в сряда вечерта при акция на ДАНС. Върховната касационна прокуратура образува досъдебно производство за престъплението "подкуп". С постановление на главния прокурор Сотир Цацаров делото е разпределено за разследване на Специализираното звено за борба с корупцията. Според обвинението, Караиванов е участвал в корупционна схема и вземане на подкупи, като притискал представители на транспортни фирми да заплащат по 50 евро на преминал камион, за да не бъдат проверявани. Тези, които не са давали исканата сума, са били подлагани на щателна митническа проверка. До развръзката се е стигнало след като двама превозвачи са се оплакали. 

Караиванов бил наблюдаван още от месец септември, когато е бил назначен за временно изпълняващ длъжността на митницата в Свиленград. В разработката е било предвидено и предаването му на белязани пари. Според прокуратурата, шефът на митницата е приел подкупа от 600 евро и 600 лева. Караиванов отрече да са намерени у него тези пари. За намерените в дома му шест хиляди лева той посочи, че са на семейството му. 

Тодор Караиванов каза, че всичко това  е поръчка от оперативно интересни лица и заяви, че именно неговата борба с контрабандата и корупцията и постигнатите резултати на граничния пункт "Капитан Андреево" са предизвикали този удар срещу него.

 Началникът на митницата в Свиленград беше арестуван само три дни, след като беше награден със златна значка за заслуги в борбата с контрабандата.  

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна