Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаква се сериозно повишение на речните нива заради валежите

| обновено на 01.02.15 в 12:30
р. Тунджа
Снимка: БГНЕС

Сериозно повишение на речните нива, заради валежите, се очаква днес, предупредиха от Министерството на околната среда и водите. "Червен" код, заради опасност от преливане, е обявен за река Тунджа при Ямбол и Елхово. Засега нивото на река Тунджа при Ямбол и Елхово е далеч от критичните стойности и няма опасност от разливи.

"Оранжев" код има за река Марица при Пловдив, Първомай, Харманли и Свиленград, както и за река Сазлийка при Гълъбово.

За днес е обявен оранжев код за областите Смолян, Хасково, Ямбол, Бургас и Кърджали, където се очакват значителни валежи - между 40 и 60 л/кв.м. За други 14 области, в страната, е обявен жълт код за обилни валежи.

Частично бедствено положение е обявено в Ямболската община Болярово. Река Поповска е излязла от коритото си и е навднила дворове и къщи в село Попово, съобщи зам-кметът на Болярово Нина Терзиева. Хората са изведени от домовете си и са при свои близки. В момента екипи на противопожарната служба от Елхово и Болярово изчакват нивото на водата да спадне и да започне отводняване. Причината за излизането на реката от коритото са интензивните валежи, а не скъсване на язовирна дига, уточниха от общината.

Близо 50 литра дъжд на квадратен метър е паднал в Хасково. Най-много 114 литра се е излял над стамболовското село Долно Черковище. Поради наводнение е затворен пътят Любимец-Свиленград, а обходният маршрут е през автомагистрала "Марица". В хасковското село Динево реката е излязла от коритото, но няма залети къщи. Заради придошлата река е наводнен пътят Стойково - Родопи. Срутила се скална маса е затворила отсечката Бориславци -Маджарово. Нивата на реките Бисерска и Марица са повишени край Харманли, но засега няма опасност от наводнение.

Река Камчия е излязла от коритото си край село Веселиново, наводнени са мазетата на две къщи. 7 язовира в Шуменска област преливат. Най-тежко е положението на водоемите „Смядово” и „Александрово”, където водата е на 150 сантиметра над преливника. Преливат още язовирите „Станянци” и „Маломир” в община Върбица, и язовир "Тръница” в община Нови пазар. Повишено е нивото на реките Стара река и Златарска, там има пост на „Напоителни системи”. Още два поста са обособени в региона - те са за наблюдение на река Врана между Кочово и Надарево, и на река Камчия между Бял бряг и Янково. Регистрирано е ново, трето свлачище по пътя Шумен - Карнобат, то е в местността „Цанкова барака”.

Проливен дъжд, придружен с бурен вятър, вали от снощи в Кърджалийско. Най-много е дъждът в община Кирково - 210 литра на квадратен метър. 13 села са без ток. Има активизирани свлачища, наводнени сгради и отнесена баластра от пътища. Няма бедстващи хора. Отворена е една от клапите на язовир Студен кладенец от каскада Арда. Преливат микроязовири без опасност за близките до тях села.

70 литра на квадратен метър дъжд се е излял през последвото деннощие в Бургас. 120 къщи са наводнени. 14 души са били евакуирани. Обявено е бедствено положение за кварталите Долно Езерово и Лозово. Очаква се следобед отново да завали, каза пред Екатерина Капрова от радио Бургас областният управител Вълчо Чолаков. Той обобщи обстановката към момента:

Най-важното е, че няма бедстващи хора и хора, които в момента се нуждаят от помощ. Има няколко затворени пътя. Път, който е през Карнобат за Шумен, е затворен, реката е преляла. Пътят за Варна през Обзор, веднага на излизане от Обзор, също е затворен заради преливане на река. Има вътрешни пътища на територията на община Поморие, които също са затворени, между селата. Язовирите са контролирани, но притокът на води е голям и трябва да бъдем много внимателни. Всички са в готовност моментално да реагират на спешни случаи.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна