Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илгварс Клава: Мониторингът трябва да покаже напредък преди Шенген

Илгварс Клава

Латвийското ротационно председателство на Европейския съюз (ЕС) за първи път публично призна връзката между резултатите на България в борбата с корупцията и престъпността и подкрепата на държавите - членки за присъединяването към Шенген. Това стана ясно от изявлението на латвийския посланик за България Илгварс Клава по време на дискусия в София.

Досега всички ротационни председателства на Съвета на ЕС се въздържаха публично да признаят, че напредъкът на България по Механизма за наблюдение на правосъдието и вътрешните работи е условие за постигането на консенсус за членството на страната в Шенгенската зона без вътрешни граници. България и Румъния отричат формално да има такава връзка, но посланик Клава заяви:

Може да се спори колко пряко мониторигновият механизъм е свързан с темата Шенген. Все пак това са правилата на играта. Проблемът е, че ни трябва съгласието на всички държави - членки, а засега консенсус няма. Нужна е много работа не само на латвийското председателство, но и на българската страна. Тя трябва да покаже напредък по този механизъм за сътрудничество и проверка, за да убеди въпросните държави да свалят възраженията си относно разширяването на Шенген.

Без да отрече или потвърди, вицепремиерът по координация на европейските политики Меглена Кунева каза, че правителството ще убеждава скептичните държави с аргументи. Един от тях според нея, е че България не може да пази достатъчно ефективно външната граница на Евросъюза без пълен достъп до шенгенските компютърни системи за обмен на информация между полицейските, разузнавателните и митническите служби на останалите страни:

Ще дам един съвсем прост пример - паспорт, издаден от една държава - членка на гражданин на трета страна. Ако на българска граница се представи този документ, той може да премине. За това обаче, че ние не сме член на Шенген и нямаме пълен достъп до основните две системи VIS и SIS, ако междувременно за този гражданин има съмнение или документът му е отнет, ние не можем да знаем това в реално време, докато правим проверки.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна