Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Мюнхен започва международна конференция за сигурността в света

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Конфликтът в Украйна, заплахата от "Ислямска държава" и сигурността в Европа след атентата в Париж са основните теми на международната конференция за сигурност, която започва в Мюнхен. В нея ще участва българският президент Росен Плевнелиев, който ще говори утре по време на дискусията за кризата в Украйна .

400 участници от 80 държави се срещат днес в Мюнхен на най-голямата конференция за сигурността в света. Общо 20 държавни глави и премиери ще дискутират най-проблемните теми в сигурността. Конференцията се провежда под най-висока степен на сигурност и се охранява от 3600 полицаи.

Сред участниците в нея са германският канцлер Ангела Меркел и германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, украинският президент Петро Порошенко, руският външен министър Сергей Лавров, американският вицепрезидент Джо Байдън и държавният секретар на САЩ Джон Кери, иракският премиер Хайдар ал Абади, външният министър на Иран Джавад Шариф и още 60 външни и военни министри. НАТО е представена от генералния си секретар Йенс Столтенберг. Поканени са и неправителствени организации като "Хюмън райтс уоч", "Грийнпийс", "Амнести интернешънъл".

Най-горещата тема, която ще се обсъжда, е ситуацията в Украйна, предложението на САЩ да се въоражи украинската армия, както и разполагането на нови командни центрове на НАТО в Източна Европа, в това число и в България. Росен Плевнелиев ще дискутира темата утре в панела за Украйна.

Именно в Мюнхен през 2007-а година руският президент Владимир Путин произнесе реч, в която за първи път изостри тона срещу Запада. От тогава отношенията между Русия и Запада стават все по-конфронтационни. Присъствието на Лавров и Порошенко на конференцията сега дава възможност за нови разговори, но решения в този формат не се очаква да бъдат взети.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна