Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Със 7 кг по-малко мед от пчелно семейство са добили пчеларите от Търговищка област през 2014-а

honey_1

Със седем килограма по-малко мед от пчелно семейство са добили пчеларите от Търговищка област през миналата година, съобщиха от Областната служба земеделие. Ниските добиви се дължат на лошите климатични условия. Въпреки това добитите количества висококачествен мед надхвърлят 376 тона. Днешният празник на покровителя на пчеларите Свети Харалампий започна с празнична света литургия в храм „Свети Иван Рилски“.

Църковната служба събра десетки пчелари от общината, които бяха донесли пчелни продукти за освещаване. Към тях се обърна ставрофорен иконом Славчо Проданов:

Драги пчелари, днес тържественият звън на църковните камбани в цялото наше отечество ще прикани за една обща молива за една по-добра и благословена паша на вашите пчели.

Според председателя на общинския пчеларски Съюз Елена Стоилова в Търговищка област има регистрирани над 26 хиляди пчелни семейства и няколко десетки пчелари.

С надежда посрещаме новата стопанска година и този наш празник, Свети Харалампий и се надяваме, че тази година ще е по-силна и по-плодородна. По-ниските добиви повишиха малко цената на пчелните продукти, но не толкова, че да имаме по-спокоен живот, тъй като разходите не са никак малки.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна