Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повече от половината обаждания към тел. 112 са нерегламентирани

Снимка: БГНЕС

Близо 60% от обажданията на телефон 112 за миналата година са нерегламентирани. Това сочат данните от направено изследване. Причината е най-вече грешна преценка на гражданите за необходимата им помощ.

5 325 590 са обажданията на спешния телефон 112 за миналата година. От тях малко над 3 милиона са нерегламентирани, обясни директорът на службата Стоян Граматиков:

Нерегламентираните повиквания са около 60 на сто, ако трябва да бъдем точни - 58%. Нерегламентираните повиквания са различни видове, като например случайни повиквания, когато човек е поставил телефона си в джоба и несъзнателно избира телефон 112, грешно избиране, когато гражданина избира тел. 112 и осъзнава, че грешно го е избрал, извинява се и затваря. Повиквания, при които се наблюдава агресия у хората. Детски игри.

Най-търсени през 2014-а са били спешната помощ и полицията - над 45% от обажданията. Малко над 4% процента са сигналите, касаещи пожарната. 6 на сто пък са обажданията, дадени на други служби като "Морска администрация" и Планинската спасителна служба.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна