Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лавров: Експертите, които подготвят срещата в Минск, са постигнали очевиден прогрес

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Експертите, които подготвят срещата на върха в Минск за мирно решение на кризата в Украйна, са постигнали очевиден прогрес. Това заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров, преди да отпътува за столицата на Беларус.

Лавров изрази надежда, че по време на предварителните преговори на експертно ниво ще бъдат съгласувани всички въпроси, преди срещата на върха в Минск между лидерите на  Русия, Украйна, Франция и Германия. Според първия руски дипломат въпросът за възстановяване на контрола от страна на Киев върху границата с Русия трябва да бъде обсъждан с представителите на властите в Донецк и Луганск:

Силно се съмнявам, че в разгара на бойните действия, когато киевските власти се опитват да подобрят своето военно положение, властите в Донбас ще се съгласят контролът на границата да бъде възстановен като предварително условие за решаването на останалите проблеми, подчерта Лавров.

Според него най-важното сега е да се осигури изпълнението на споразуменията от Минск, които предвиждат по законодателен път да се уреди особеният статут на Донецка и Луганска област, да се гарантира сигурността на новоизбраните власти и да се проведе амнистия за всички участници в събитията в Югоизточна Украйна.

Сергей Лавров посочи също така, че трябва да се гарантира възстановяването на икономическите връзки на Донбас с останалата територия на Украйна. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна