Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йозеф ван Висем открива „Аларма Пънк Джаз” №13 в София и Пловдив

БНР Новини
Снимка: www.jozefvanwissem.com

В дните след Свети Валентин... само любовниците остават живи!

СнимкаЙозеф ван Висем (Маастрихт / Ню Йорк) е композитор-минималист и автор на „нова музика за старинни инструменти”, чиито музикални търсения и превъплъщения не познават жанрови граници - неговата лютня стои напълно естествено и в пост-рок, и в пост-пънк, и в ренесансов, и в бароков, и в ембиънт-нойз, и във фрийк-експериментъл контекст. Миналата година беше удостоен с Наградата за филмова музика на кинофестивала в Кан за саундтрака на филма „Само любовниците остават живи” на Джим Джармуш.

Списъкът от музиканти, с които Ван Висем е работил, включва легендарни имена като Тетуци Акияма, Гари Лукас, Кейджи Хайно, Грег Ковалски, United Bible Studies, а с Джармуш (на китарата) има три записани албума още от времената преди филма - Concerning Тhe Entrance Into Eternity, The Mystery Of Heaven и Apokatastasis. След филма, който излезе през 2013 г., сценичните му и студийни колаборации с Тилда Суинтън, Джармуш и Ясмин Хамдан съвсем естествено продължават...Снимка

В неделя вечер (15 февруари, от 20.00 ч.) Ван Висем ще представи в София и музиката от новия си албум It Is Time For You To Return (издаден на 2 декември 2014 от Crammed Discs), където се изявява и като вокалист и автор на текстове и все повече се доближава и до акустичния инди-рок. Като специален подарък за публиката концертът ще бъде открит и от кратък средновековен музикален сет от триото AmbientFolklore. На следващия ден, 16 февруари от 21.00 ч., Йозеф ван Висем ще свири и пред пловдивска публика в „Петното на Роршах” (ул. „Йоаким Груев” 36)

С този (пост)вампирски празник на духа радиофестивалът „Аларма Пънк Джаз” на програма „Христо Ботев” открива своето 13-о издание, в което през следващите месеци ще вземат участие още сръбският ню-джаз квартет Eyot, британците Eyebrow (другата група на тромпетиста на Get The Blessing Пийт Джъдж), френският рокендрол герой King Automatic, който издава нов албум за Voodoo Rhythm Records през пролетта, и италианското мат-рок/фрий-джаз трио La Confraternita Del Purgatorio.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна