Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: ВСС да разгледа издаването на съдийските разрешения за използване на СРС

Снимка: БТА

Премиерът Бойко Борисов смята, че Висшият съдебен съвет (ВСС) трябва да разгледа темата с издаването на съдийски разрешения за използването на специални разузнавателни средства. На днешното правителствено заседание Борисов е възложил на министъра на правосъдието Христо Иванов да внесе за разглеждане във ВСС констатациите от докладите по операция „Червеи”.

В доклада от проверката, направена в МВР от Националното бюро за контрол на СРС, има осем групи констатации, които сочат огромни проблеми, каза министърът на вътрешните работи Веселин Вучков.

Премиерът иска правосъдният министър Христо Иванов да постави темата пред ВСС и той да разгледа законността на издаването на разрешение за използване на СРС-та.

Вътрешният министър посочва, че според доклада на бюрото е даден достъп до всички автоматизирани информационни фондове на МВР в противоречие със закона за СРС-та. Не е ясно какво е правено в информационните фондове на вътрешното ведомство повече от разрешения срок, разписан в закона.

Според Христо Иванов трябва да се обмисли въвеждането на гаранция, според която, ако подслушването не е дало резултат, лицето, което е било обект на СРС-та, след известно време да може да бъде осведомено.

Опитът в световен план показва, че това е най-сигурната гаранция, че искащите СРС-та ще го правят пестеливо и само когато наистина трябва.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени