Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отменя се забраната за сеч и спирането на работата на три горски стопанства в Странджа

Снимка: Кети Тренчева

Забраната за сеч, както и спирането на работата на три горски стопанства в Странджа, се отменя. Сечта продължава, но без да се транспортира дървесината. Това каза директорът на Югоизточното държавно предприятие Пейчо Върбанов. Той уточни, че заради лошото време се забавя и формирането на експертна комисия, която трябва да оцени има ли безогледна сеч в планината.

Само преди 4 дни, на работна среща в Бургас, директорът на Държавното предприятие Пейчо Върбанов обяви:

Забранявам в трите горски стопанства да се сече до 1-ви май. Имам тези права. Ще пусна Горското стопанство в отпуск и няма да се сече.

Забрана за сеч няма да има, както няма да спира и работата на горските стопанства в Малко Търново, Звездец и Граматиково, каза днес Пейчо Върбанов:

Сечта трябва да върви. Тя не пречи на технологията, защото където се сече в тези обекти няма нарушения по законните сечи.  Съвместно с ръководството на Министерството решихме, че тези хора нямат вина, за да ги съкращавам.

Идеята за експертна комисия, която да извърши обход на районите, където се извършва масова сеч, също се оказа, че била прибързана:

В това време нито може да се облита с летателна техника да се види, нито пък да се тръгне по обектите, където се счита, че има незаконна сеч и масово се изсичат горите.

Близо 100 са служителите на трите горски стопанства в Странджа. Превозването на отсечената дървесина ще се възобнови, когато се оправи времето, уточни Върбанов.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени