Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представители на домовете за деца настояват за промяна в стратегията за деинституционализация

Снимка: Архив

Грижата за децата от в така наречените "къщички от семеен тип" не дават високо качество на социалните услуги заради по-ниското им финансиране. Ето защо представители на домовете за деца, лишени от родителска грижа, настояват за промяна в Националната стратегия за деинституционализация и за извеждането на децата от тези домове. 

При закриването на тези домове една част от децата ще си останат вкъщи, на улицата, тоест няма да продължат образованието си поради бедност, поради отдалеченост от училището. И това е нашата цел - тези домове, които сме се утвърдили като практика, като работещи в екип, да продължим да действаме. А малките социални услуги са неефективни. И то говоря единствено и само за домовете за деца, лишени от родителска грижа от 7 до 18 години. Това е целта на нашата среща. Да запознаем Народното събрание, министъра на труда и социалната политика господин Калфин, Сдружението на общините. Тъй като тези социални услуги с малък капацитет водят до бедност и много кметове на общини влагат собствени бюджетни средства от общината, за да могат да се издържат тези социални услуги, каза Константин Ендрев, директор на Дом "Иван Кюлев" в град Гоце Делчев.

В страната ни има около 38 домове, които според Националната стратегия трябва да бъдат закрити до 2025-а година. У нас най-често децата биват изоставяни заради бедност, както и ако родителите на децата са хора с увреждания.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна