Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акустичното трио Ambient Folklore подгрява концерта на Йозеф ван Висем в Първо студио

БНР Новини
Снимка: личен архив

Една от емблематичните за родната сцена формации, триото Ambient Folklore, ще представи кратка 30-минутна програма преди концерта на холандеца Йозеф ван Висем в Първо студио на БНР в неделя вечер. Ambient Folklore е проект, създаден през 2013 г. от Петър Делчев („Исихия”, „Кайно Йесно Слонце”) и Евгени Чакалов („Ериней”, „Кайно Йесно Слонце”). Вдъхновени от средновековната музика на Западна Европа и Балканите, те интерпретират теми от X-XIV век и създават свои авторски произведения в тази стилистика. Използват реплики на старинни струнни и духови инструменти като.

Няколко месеца след създаването на проекта към тях се присъединява и Таня Йосифова („Исихия”, „Проект Давидъ”), допълвайки композициите с вокали и перкусии. Освен инструментални пиеси триото започва да интерпретира по свой начин и оригинални средновековни текстове. Звукът им е изцяло акустичен, издържан в естетиката на пътуващите средновековни бардове.

Още през годината на създаването си проектът Ambient Folklore получава покана за участие в средновековния фестивал в Сигишоара, Румъния. През 2014 г. участват и в първото издание на средновековния фестивал в Боянската църква, както и във Видинския средновековен фест „Бъдинъ” в крепостта Баба Вида. Междувременно правят редица концерти, сред които можем да откроим участието им като подгряваща група на Jarboe, както и концертите им в рамките на предишни издания на „Аларма Пънк Джаз” и Форума „Без граници” на арт-мрежата „Скендерман”.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!