Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Себастиан Курц: България е много важен партньор за Австрия в много отношения

Снимка: БГНЕС


България е много важен партньор за Австрия в много отношения. Австрия  има в страната ви повече от  400 предприятия и компании, които работят много активно на вашия пазар с обем от 5 млрд. и 600 млн. евро, каза ръководителят на австрийската дипломация Себастиан Курц в интервю за предаването „Събота 150“.

В същото време Австрия  е и втория по големина чуждестранен инвеститор в българската икономика. За да могат австрийските предприятия да продължат своята дейност и да дойдат и други в страната ви и те да са активни на българския пазар смятам, че е необходимо да бъдат извършени реформи в съдебната система и да се подобрят по този начин условията за бизнес в България. Австрия гледа положително на новото правителство на България и на желанието му за реформи към това мнение се присъедини и австрийския бизнес, които работи в страната ви и с когото разговарях преди да пристигна, добави той.

По отношение на проекта за газопровод „Южен поток”, той заяви: Ние уважаваме решението на „Газпром” и Русия в тази ситуация.  Австрия има близък контакт с всички останали държави през които трябваше да минава трасето на „Южен поток”. Водим разговори и консултации с тях и търсим възможности за сътрудничество по между ни в сферата на енергетиката. 

Курц заяви, че Виена гледа сериозно на въпроса със стабилизацията на региона ни и по специално на преговорите между Сърбия и Косово, които бяха подновени през тази седмица:  Австрия  смята, че те имат изключително сериозно значение за диалога между Белград и Прищина. Виена гледа на този процес много сериозно, защото и вие знаете че страната ми е много активна в процесите в Западните Балкани. Ние работим и правим всичко възможно да се постигне стабилност, като прилагаме всички необходими усилия, за да поддържаме диалога между Сърбия и Косово. Ние желаем европейската перспектива на тези страни да бъде по ясна и затова ще кажа, че Австрия иска да бъде техен сериозен партньор на страните от региона по пътя на евроинтеграцията им.

По отношение на ситуацията в Босна и Херцеговина, той коментира: Ситуацията в Босна и Херцеговина е доста сложна.Истина е, че Дейтънското мирно споразумение донесе мир на Босна и Херцеговина, но той все още толкова години след края на военните действия  не успя да изгради функционална политическата система в нея. Според мен трябва да се направят редица промени в босненската политическа система, за да стане обстановката в тази държава по ясна и предвидима от гледна точка на процесите там и в Западните Балкани като цяло.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна