Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДКЕВР не очаква поевтиняване на парното, дори при по-ниска цена на газа

Светла Тодорова
Снимка: БГНЕС

Цените на парното и топлата вода най-вероятно ще останат без промяна от 1-ви април въпреки предложението на "Булгаргаз" синьото гориво да поевтинее с над 13 на сто от същата дата, заяви председателят на Държавния енергиен регулатор Светла Тодорова. Според нея спестените средства от очакваното намаление на цените, по които продава общественият доставчик, трябва да останат в топлофикациите заради затрудненото им финансово състояние.

Възможно е да има намаление на цените за крайните потребители, допусна Тодорова. Яснота по този въпрос ще има в края на следващия месец, когато в регулатора ще има повече информация за финансовото състояние на топлофикациите.
Очакваме до края на март да си представят и финансовите отчети, които точно ще покажат какви са им загубите и съответно може да отиде нещо и към крайните потребители.
По-вероятният сценарий за цената на топлоенергията обаче е друг:
Мисля, че трябва да остане същата, като по този начин ще бъдат компенсирани загубите, които са направили топлофикациите от непроменената цена на природния газ в предишното тримесечие.
И "Булгаргаз" ще има полза от това нещо, тъй като топлофикациите ще акумулират ресурс, който ще отиде в "Булгаргаз" за плащане на стоката, която купуват, защото "Топлофикация - София" дължи огромни средства на "Булгаргаз", допълни членът на ДКЕВР Димитър Димитров
Окончателните цени на парното и топлата вода от първи април ще са ясни в края на следващия месец.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна