Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

179 украински военни са загинали при сраженията в района на град Дебалцево

| обновено на 21.02.15 в 16:55
Снимка: ЕПА/БГНЕС

179 украински военни са загинали по време на продължилите около месец сражения в района на град Дебалцево, съобщи съветникът по сигурността на украинския президент Юрий Бирюков, цитиран от Франс прес. Официалните данни на Киев бяха за 13 жертви, оповестени, когато правителствените сили се изтеглиха от града в сряда. В същото време военният говорител Андрий Лисенко съобщи за един загинал и 40 ранени войници през изминалото денонощие в Донбас.

Около 500 войници от украинската армия все още се намират в обкръжение в т. нар. Дебалцевски котел, съобщи министерството на отбраната на ДНР. Някои от военните са се опитали да се промъкнат през обкръжението и се е стигнало до стълкновения със сепаратистите.

Самопровъзгласилата се Донецка народна република размени около 40 военопленници с Киев, предаде агенция ТАСС. Размяната беше извършена в Луганска област, по формулата "всички за всички". Това е и един от ключовите пунктове на Минските споразумения.

По данни на донецките сепаратисти украинската армия 15 пъти е нарушила режима на прекратяване на огъня в Донбас. Няма данни за жертви и ранени. Според говорителя на Луганската република Владислав Дейнего е имало няколко обстрела през изминалата нощ, но по думите му те не представляват явни нарушения на Минските договорености. 

Шестима цивилни са загинали и един е ранен в Донецка област през изминалата нощ, съобщи прес-секретарят на украинското външно министерство Виктория Гуц. По нейни данни хората вероятно са попаднали на мини или неизбухнали снаряди, а не са убити при обстрел.

Американският държавен секретар Джон Кери заяви, че Съединените щати и съюзниците им не са готови да си играят игрички с Русия и обсъждат допълнителни санкции срещу Москва заради ролята й в украинската криза. Русия започна един безсрамен и цикличен процес през последните дни, заяви Кери малко преди срещата си с британския външен министър Филип Хамънд в Лондон.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна