Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ислямска държава" взриви една от най-старите библиотеки в Ирак

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Бойци от екстремистката организация "Ислямска държава" взривиха централната библиотека в иракския град Мосул и изгориха 10 000 книги, предаде ТАСС.

Агенцията цитира директора на библиотеката Ганем ат Таан, според когото взривът е предизвикал силен пожар, обхванал цялата триетажна сграда на библиотеката - една от най-старите в Ирак. В двора й екстремистите запалили огън, в който хвърлили редки и ценни книги и ръкописи.

"Ислямска държава" системно унищожава библиотеките във всички територии под неин контрол, отбелязва ТАСС.

Междувременно в Кувейт започва конференция, посветена на борбата с "Ислямска държава", чийто домакин е американският министър на отбраната Аштън Картър. В конференцията ще участват десетки висши американски военни и дипломати.

Военните са на мнение, че въздушните удари на коалицията и обучението на иракската армия дават добри резултати, но иракското правителство трябва да убеди повече сунити да се включат в битката с екстремистите, казва в интервю за Ройтерс, пожелал анонимност представител на Пентагона.

Мюсюлманският екстремизъм е породен от исторически погрешни тълкувания на Корана, твърди главният имам на университета "Ал Азхар" в Кайро - шейх Ахмед ал Тайеб. Шейхът произнесе реч на откриването на конференция в свещения за мюсюлманите град Мека в Саудитска Арабия.

Инфомацията е на БТА.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна