Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ген. Стоян Тонев поиска разследване за злоупотреби във ВМА

| обновено на 23.02.15 в 17:47
Стоян Тонев
Снимка: БГНЕС

Председателят на здравната комисия в парламента и бивш директор на Военномедицинската академия ген. Стоян Тонев е поискал прокуратурата и Сметната палата да разследват възможни злоупотреби със средства на болницата за над 10 млн. лева, съобщават от пресцентъра на ГЕРБ. Разследването трябва да отговори на въпроса как са се сключвали договори между ВМА и външни изпълнители, след като той напусна директорския пост в лечебното заведение. Повод за искането е журналистическо разследване на bTV, което уличава генерал Тонев и началника на клиниката по дерматология във ВМА проф. Мирослава Кадурина в злоупотреби. Очаква се заради скандала Тонев да напусне поста си като председател на здравната комисия в парламента. 

Ген. Стоян Тонев е бил изслушан във връзка с журналистическото разследване от Изпълнителната комисия на ГЕРБ. Засега няма потвърждение на твърденията, че премиерът Бойко Борисов е искал оставката като депутат и като председател на парламентарната здравна комисия. В ход е само декларацията за проверка на разследването за скандала около частната дерматологична клиника, която е на територията на Военномедицинската академия. 


Прокуратурата и Сметната палата трябва да установят законността на управлението и за начина на сключване на договори на ВМА от края на  август 2012 г. до 1 януари 2015 година. Заместник-министърът на отбраната Даниела Йосифова каза, че докладите от вътрешния одит са изпратени до прокуратурата и редица държавни агенции:

Прокуратурата, която знаете е разследващ орган, чакаме в момента проверката се извършва при нея.. Цялата информация от доклада на вътрешния одит е изпратена до Агенцията за държавна финансова инспекция, изпратена е информация, в която е сезирана Комисията за конфликт на интереси. Както знаете отговорът на тази комисия е отрицателен, че не съществува такъв. Сигнал е изпратен и до Националната агенция за приходите за да се провери финансовото състояние на ръководителката на клиниката, съответно и на мениджърката на съответната фирма, за която става дума.

Сегашният ръководител на ВМА Николай Петров каза, че последно са били проверявани договори за ползване на помещения и техника. Задълженията на здравното заведение възлизат на 103 млн. лв.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна